Internet of things gaat in de toekomst op 5G netwerk communiceren. Dit is wat er gezegd wordt. Op dit moment zijn we met onze telefoon verbonden met een 3G of 4G netwerk. Iedereen heeft wel eens last van vertragingen op zijn netwerk, dit mag bij het 5G netwerk niet gebeuren. Alle apparaten worden verbonden met het 5G netwerk en wisselt via dat netwerk gegevens uit. Dit mag geen vertraging opleveren omdat bijvoorbeeld een zelfrijdende auto met een andere auto moet kunnen communiceren en kunnen rijden zonder dat er ongelukken gebeuren.

Veel data nodig

Het 5G netwerk moet allemaal soorten apparaten tot zich nemen en met elkaar laten communiceren, alle data die deze apparaten uitzenden moet opgeslagen worden en door gegeven worden, dit gebeurd op hoge snelheid. De snelheid is het belangrijkste onderdeel, alle apparaten moeten op de zelfde tijd met elkaar kunnen communiceren (auto’s over een kruispunt zonder stoplichten). Als er ergens een vertraging in zit kan dit fatale gevolgen hebben. Dit is ook de reden dat het 5G netwerk nog even op zich laat wachten, het netwerk moet nog eerst geoptimaliseerd worden totdat het alles aankan.

Lora netwerk of 5G netwerk

Op internet of things hoeven we niet te wachten, er zijn al verschillende netwerken waarop apparaten kunnen communiceren met elkaar. Bijvoorbeeld het Lora netwerk, het Lora netwerk en een netwerk dat heel veel data kan opnemen van allemaal apparaten. Het verschil tussen het Lora netwerk en het 5G netwerk is, is dat het Lora netwerk nog erg in de beginfase zit en lang niet zoveel data kan opnemen als het 5G netwerk zou moeten gaan doen. Het Lora netwerk kan al veel data opnemen maar in de toekomst komen er nog veel meer slimme apparaten bij en dit moet ook allemaal opgenomen worden in het netwerk.

Slimme apparaten en objecten

Niet alleen apparaten zullen slim worden en communiceren maar ook verschillende objecten worden steeds slimmer. Denk aan een lantarenpaal aan de kant van de weg, de lantarenpaal staat in verbinden met iedereen die langskomt en kan jou zo lokaliseren en zo kunnen mensen zien waar jij bent als je daar toestemming voor geeft. Al deze kleine dingen (objecten) gaan steeds slimmer worden. In de toekomst zal alles met elkaar in verbinding staan en met elkaar communiceren.