Ga je deze zomer met het vliegtuig op vakantie? Dan speelt internet of things op meerdere momenten een belangrijke rol.

Het begint op het vliegveld: Slimme beacons

Het begint allemaal wanneer je de taxi/trein/bus/auto uitstapt en op het vliegveld aankomt. Vliegvelden verzamelen graag data over de bezoekers (jou) die op het vliegveld zijn. Zo is het interessant om te weten hoe mensen aankomen, wat ze doen (waar blijf je hangen op het vliegveld) en waar ze naar toe gaan.

Beacons op schiphol

Om deze informatie te verzamelen gebruikt (bijvoorbeeld) Schiphol beacons. Beacons zijn kleine apparaatjes die een Bluetooth verbinding uitstralen waardoor er contact kan worden gemaakt met smartphones. Schiphol gebruikt dit vooral om de locatie te bepalen van de bezoekers. Schiphol gebruikt je locatie om bijvoorbeeld informatie te versturen over bepaalde incheckbalies bij jou in de buurt of de juiste looproute te tonen.

Daarnaast kunnen Beacons ook erg handig zijn voor personeel op Schiphol. Beacons kunnen bijvoorbeeld bijhouden hoe vol prullenbakken zijn en op basis daarvan een looproute bepalen voor het schoonmaak team. Dit zorgt uiteindelijk voor efficiëntie en worden er geen half lege prullenbakken weggegooid.

Voorbereiding van de vlucht: Slimme vliegtuigtrolleys 

Als consument stap je na het inchecken het vliegtuig in en ga je zitten op je stoel. Ondertussen zijn de luchtvaartmaatschappijen druk bezig met het gereed maken van alle faciliteiten. Een van die faciliteiten is het eten aan boord.

Trolleys met RFID-sensor

Trolleys komen soms niet op de juiste plek terecht, of er worden verkeerde maaltijden in verkeerde trolleys gelegd. Dit gebeurd vaak omdat er veel menselijke handelingen moeten gebeuren. Door elke trolley te voorzien van een RFID sensor, kan precies gecheckt worden waar de trolley is, van welke vlucht deze komt en waar de trolley uiteindelijk weer heen moet + welke inhoud daarbij hoort. Aan de hand van RFID readers kunnen vliegtuigen en vrachtwagens checken welke trolleys er aanwezig zijn.