De eerste sneeuwvlokken van dit jaar zijn gevallen. En dit betekend chaos op de weg en op het spoor in Nederland, op dit moment nog niet veel aan te doen. Maar wat gaat internet of things hier in beteken in de toekomst? Slimme sensoren zijn erg belangrijk binnen internet of things. De sensoren kunnen alles waarnemen en zorgen ervoor dat er bij een bepaalde gebeurtenis een melding wordt verstuurd naar een ander apparaat (in dit geval vaak je smartphone, tablet of smartwatch). Daarnaast kunnen deze slimme sensoren ook direct zelf een actie doorsturen naar een ander apparaat.

Bijvoorbeeld: Het gaat sneeuwen, de sensoren op je oprit zullen dit waarnemen en zullen vervolgens de verwarming onder je oprit aanzetten. De sneeuw smelt direct en je hebt geen last van gladheid op je oprit.

Slimme sensoren zorgen voor sneeuwvrije en ijzelvrije sporen

De Nederlandse spoorwegen kunnen door sneeuw en ijzel al snel stilliggen. Dit komt vaak omdat wissels vastvriezen. Slimme sensoren kunnen bij wissels van sporen waarnemen wanneer het vriest. Zodra het vriest wordt de wissel verwarmt en zal het nooit vastvriezen.

Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waardoor het treinverkeer stil kan komen te liggen. Deze lees je hier. De gevolgen kunnen vaak oplost worden of zelfs voorkomen worden door de slimme sensoren zoals hier boven genoemd.

Internet of things op de weg

Alle snelwegen in Nederland verwarming is niet reëel. Maar er zijn een hoop dingen die internet of things kan oplossen op de Nederlandse wegen. Denk bijvoorbeeld aan de files die ontstaan als er te veel sneeuw valt. Zelfrijdende auto’s gaan hier in de toekomst een grote rol spelen. Niet meer onnodig remmen en een juiste snelheid kiezen tijdens ijzel en sneeuwval.

Slimme sensoren kunnen ook op de snelweg grote invloed hebben. De sensoren meten het weer en geven dit vervolgens door aan de zelfrijdende auto’s. Daarnaast kunnen ook de borden langs en boven de snelweg direct worden aangepast met bepaalde informatie.