Telecomaanbieders die het 5G netwerk gaan aanbieden moeten extra veiligheidsmaatregelen nemen zodat sabotage en spionage voorkomen wordt! Het NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid) heeft onderzoek gedaan naar VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile.

Zowel de Tweede kamer als de Europese Unie maken zich zorgen over de veiligheid die verbonden zijn bij het uitrollen van het 5G netwerk.

Nu.nl schrijft het volgende over een gesprek tussen minister Grapperhaus:

“Wij zeggen: het netwerk moet hoe dan ook, als de provider offreert, voldoen aan extra beveiligingsmaatregelen die eerder niet gesteld werden”, zegt minister Grapperhaus maandag in gesprek met NU.nl.

“Daarnaast worden er aan 5G extra eisen gesteld, vooral voor wat wij de kritieke onderdelen van het netwerk noemen”, zegt Grapperhaus. In de analyse van de werkgroep is bepaald om welke onderdelen van telecomnetwerken het precies gaat. Deze worden in het najaar tijdens de aanbestedingsperiode bekendgemaakt.”

Specifieke eisen

Er is nog niet precies duidelijk welke eisen er gesteld worden vanuit de Tweede Kamer. In het najaar van 2019 zal precies duidelijk worden aan welke eisen bedrijven moeten voldoen om het 5G netwerk te mogen uitrollen en te gebruiken.